One.com – webbhotell

Utvärdering av och mina erfarenheter från One.com


Ja, efter mina lagom taskiga erfarenheter från Spray (se tidigare post) var det dags att gå vidare. Läste igenom artiklarna som utvärderade de olika webbhotellen igen och eftersom jag inte hittade något när jag googlade på ”One.com suger” så hamnade jag där. Jag gjorde dock en tabbe redan från dag 1. Jag kollade inte upp de exakta tekniska specarna.

One.com är väldigt duktiga på att förmedla information om deras tjänster på ett väldigt pedagogiskt sätt men de skrev inte något om hur många databaser som ingick i kontot… mea culpa!

Registrering

Precis som hos Spray gick registreringen utan några som helst problem. Jag passade på att registrera en .se domän hos One.com och en webbhotellpaket (kommer tyvärr inte ihåg vilken men det spelar egentligen ingen roll – det är ju bara lagringsutrymmet som skiljer sig åt). Jag läste deras FAQ-er ”Innan du beställer” och fick reda på att det fanns en 15 dagars pengarna tillbaka garanti som inkluderar uppläggningsavgiften dock inte .se domänens kostnad. Vilket var OK eftersom domänen skulle förbli min även om jag avslutar avtalet med One.com.

Teflonminne – kontrollpanelen

Inte One.com – utan jag. Jag kommer tyvärr inte ihåg hur deras kontrollpanel fungerade och funktionerna i den. Jag kommer dock ihåg att jag inte hade några problem med att hitta databasuppgifterna som jag behövde för att sätta upp Joomla. Det ingick också en nerbantad version av myPHP. Det var så jag upptäckte att jag inte kunde skapa ytterligare databaser. Även One.com erbjuder en myriad av förinstallerade och lättanpassade funktioner för de som vill skapa enklare hemsidor. Blog, bildgallerier och hemsidor fanns tillgängliga. Jag kan varmt rekommendera att de som är intresserade i de förinstallerade funktionerna kollar in demopresentationerna på startsidan.

Systemet

Att installera Joomla gick utmärkt utan några som helst felmeddelanden. Det gick också bra att installera tillägg till Joomla. Jag utvärderade dock inte systemet närmare än så, installerade inga andra program och testade inga ytterligare funktioner.

Support

Men jag ville ju testa att installera andra prylar i andra databaser också. Och jag kunde bara inte klura ut hur man gjorde det så jag kontaktade support. One.com har ingen telefonsupport. Istället kan man skicka mail eller köra med något de kallar ”Live chat”. På vardagarna verkar de ha folk som talar svenska på Live chatten men jag ville självklart ha hjälp en fredag kväll. Så jag blåser iväg ett meddelande på engelska och får en bekräftelse på detta per mail. En halv dag senare får jag svar på engelska – sorry bara en databas per konto. Tjena…

Jag frågade då om jag kunde köpa extra databaser och en halv dag senare får jag svar igen – sorry, bara en databas per konto. Jag förklarade då att jag väldigt gärna ville fortsätta att vara kund hos dem och jag var beredd att betala men jag måste ha flera databaser. Sorry, bara en databas per konto – svaret kom efter en halv dag.

(Måste dock tillägga att när jag kontaktade en snubbe live på deras support-chat på en vardag om mitt konto gick det väldigt snabbt och jag fick svar på min fråga på en gång. Vet dock inte hur pass duktiga de är på tekniska frågor direkt i chatten)

Jaha, då återstod det bara att skicka iväg ett meddelande och begära att säga upp mitt konto och begära pengarna tillbaka med hänvisning till 15 dagars öppet köp…

Pengarna tillbaka garanti

En sak kan man inte ta ifrån One.com det går bra att hävda öppet köp och få pengarna tillbaka genom pengarna-tillbaka-garantin inom 15 dagar. Man måste vara beredd på att man inte får pengarna för det registrerade domänen men uppläggsavgift och allt annat kom till slut tillbaka. De kunde inte stoppa tillbaka pengarna på kortet eller spärra det icke genomförde korttransaktionen så jag var tvungen att uppge mina bankuppgifter för en internationell transaktion… Och så ville de att jag skulle uppge ”Account name” också. Enligt min bank skulle det vara ”Transaction account” men det visade sig att de menade mitt namn… Men efter en vecka så fanns pengarna på mitt konto.

Fri trafik

Innan jag avslutar detta tycker jag att det är viktigt att ta upp detta. När jag sökte bland olika alternativ för webbhotell märkte jag att vissa företag erbjuder s.k. ”fri trafik” – d.v.s. ingen begränsning på antalet besökare på sidan och hur mycket de laddar ner. Men börjar man kolla upp detta så brukar det finnas avtalsklausuler som egentligen låter leverantören bestämma om de tycker att någon fil/bild/film laddats ner för mycket och dessutom vidta åtgärder som de tycker är lämpliga. One.com tillhör dem som erbjuder ”fri trafik”. Jag vet inte vad deras policy är men jag har läst om leverantörer som helt enkelt raderar eller döper om filer som drar för mycket trafik.

One.com beskriver fri trafik på följande sätt i en FAQ:

Hur är det möjligt att erbjuda fri trafik?

Vår unika serveruppsättning ger oss möjligheten att erbjuda våra kunder fri trafik på sina webhotell skonto. Många av våra konkurrenter skulle säga att det inte är är möjligt. Ändå har vi sedan 2002 gett våra kunder denna service. Idag har vi kunder som har mer än 25 miljoner hits och mer än 1000 GB trafik per månad.

Vi erbjuder dock inte möjligheten för våra kunder att ha en renodlad download-sida hos oss. En download-sida är en sida där varje enskild hit genererar mer än 1 MB trafik.

Jag skulle tolka den sista meningen så att om jag har en bild på 1,5 MB (vilket inte alls är ovanligt) som mina besökare vill kolla på så klassas det som en download-sida. Är det verkligen realistiskt?

Sammanfattad bedömning och avslutande kommentarer

Jag måste börja med att jag hade en väldigt begränsad erfarenhet av One.com. I princip en helg plus en vecka korrespondens. Men min uppfattning är att One.com är en bra budgetalternativ. Det är en helt OK lösning för dem som vill registrera ett domännamn och skapa en enkel webblösning (OBS: jag tror inte man kan bara registrera ett domännamn utan att koppla ett webbhotell konto till dem). På samma sätt som Spray har One.com en bunt med installerbara program som användaren bara behöver konfigurera för att komma igång. Medan Spray verkar erbjuda tjänster till allt och alla och har en bunt med olika lösningar så är One.com väldigt straight forward – tre paket och inget mer – take it or leave it.

Vill du inte lägga ut mycket pengar på ett webbhotell så är One.com absolut ett alternativ. Och som sagt, det gick ju bra för mig att få tillbaka pengarna när jag var missnöjd (15 dagars återbetalningsgaranti).

Pluspoäng
+ Pengarna tillbaka garanti i 15 dagar som fungerar
+ Schyst guide om vad man ska tänka på innan man beställer deras tjänst
+ Väldigt fina tuttorials
+ Billigt och bra
+ Inga systemproblem när Joomla installerades

Minuspoäng:
– Icke flexibelt – välj bland 3 paket och thats it ingen möjlighet att lägga till extra funktioner
– Ingen information om att alla konton bara har 1 databas kopplade till sig
– Bara 1 databas per konto
– Kan inte registrera domännamn utan att koppla ett konto till det
– Fri trafik…

Totalt: 7/10

8 thoughts on “One.com – webbhotell

 1. David

  “Jag skulle tolka den sista meningen så att om jag har en bild på 1,5 MB (vilket inte alls är ovanligt) som mina besökare vill kolla på så klassas det som en download-sida. Är det verkligen realistiskt?”

  Det där är tyvärr en felaktig tolkning. Din browser som du använder för att surfa in på sidan med den där bilden på 1.5 MB cachar alla bilder så nästa gång du besöker samma sida har du redan laddat ner bilden. Den ligger cachad på din hårddisk och kan användas utan ytterligare nedladdning.
  Detta gäller om du använder browser med cacheteknik såklart och det gör alla dom vanligaste webbläsarna.

 2. Conny

  Tackar, löste mitt problem med flera databaser! Det går alltså inte..
  Kan du rekommendera något annat webbhotell ist för one.com?

  hilsen

 3. Csaba

  David

  Rent tekniskt har du rätt. Men om jag har en bild som jag vill dela med alla jag känner (som inte nödvändigtvis är kopplad till en html sida) eller en zipfil på 100 MB med alla bilder på, då blir det ju ett problem. Och jag tycker att den största problemet är att One.com själva får godtyckligt bestämma vad som accepteras och när det inte längre accepteras. Men, om du jobbar för one.com, får du gärna förklara deras policy kring frågan och hur de de facto agerar när sådana situationer uppkommer.

  Som du nämner, så är det inget större problem för de allra flesta användarna (vilket är uppenbart eftersom annars så skulle One.com inte ha så många kunder) men just för mina önskemål så räckte det inte.

 4. Csaba

  @Conny

  Om det är databaser du är ute efter så ska du söka efter någon ställe som har obegränsat med databaser. Jag använder Binero nu, och tyvärr så har de bara 5 databser per basic konto. Detta är något snålt om man vill experimentera med olika prylar, men räcker betydligt längre än 1 databas som de har hos one.com.

  Om du vill experimentera med olika CMS-er så är det bästa alternativet att installera XAMPP lokalt på din dator. Det är en helt fantastiskt program som skapar en apache och sql server m.m. lokalt på din dator, där du kan skapa så många databaser du vill och installera så många versioner av WordPress eller ngt annat CMS du vill. Funkar klockrent, är väldigt lätt att hantera, och något som verkligen tilltalar mig är att den installerar ingenting i systemet – helt stand-alone m.a.o.

 5. David

  “…Jag skulle tolka den sista meningen så att om jag har en bild på 1,5 MB (vilket inte alls är ovanligt) som mina besökare vill kolla på så klassas det som en download-sida. Är det verkligen realistiskt?…”

  “…Som du nämner, så är det ingen större problem för de allra flesta användarna…”

  “…Men om jag har en bild som jag vill dela med alla jag känner (som inte nödvändigtvis är kopplad till en html sida) eller en zipfil på 100 MB med alla bilder på, då blir det ju ett problem…”

  Som du själv bekräftar så är det ovanligt med dessa krav som du har att personer laddar ner stora mängder bilder från ens konto och att denna gräns inte är något större problem för de flesta användare och då är det väl realistiskt tycker jag iaf. Det blir ju faktiskt en “download-sida” om du låter personer ladda ner data på hundratals mb från ditt webbhotell.. 😉
  Och jag jobbar inte på one.com, jag bara snubblade över tråden =)

 6. Csaba

  @David – OK, jag fattar det du menar. Och jag håller med i viss mån. Men om jag har en sida med en bild på 3MB direkt från min kamera. Varje NY person som besöker sidan kommer ju att generera en hit som är på 3MB eller hur? Så de första 50 personerna som kommer in på sidan kommer att generera 150MB trafik. Vi vet att de definierar en download sida som “En download-sida är en sida där varje enskild hit genererar mer än 1 MB trafik” men problemet är att vi inte vet hur one.com tolkar scenariot ovan. Väntar de tills nästa gång någon från denna personkrets besöker sidan igen, varpå den bara genererar 10kb i trafik eftersom bilden redan är cachad på deras dator? Eller tycker one.com att de första 50 hitten genererade en trafik där varje hit var över 3MB och därför så tar de bort sidan? Det framgår faktiskt inte från deras kontrakt.

 7. Nabil

  Ptja, en tumregel är att aldrig lita på ett webbhotell när de påstår att man har obegränsat med utrymme hos dem.

  Du säger att du googlat efter att one suger. Gör samma sak, fast på engelska. Då får du se på resultat 😉

 8. admin

  @Nabil – tack för förslaget. Du har rätt. Jag tänkte inte på att de har en internationell klientel! Men jag kan ju bara skriva om mina erfarenheter och även om de var begränsade så var de helt OK. Om det var totalt oseriösa så skulle jag inte fått tillbaka mina pengar 🙂

Comments are closed.