Spray – webbhotell

Utvärdering av och mina erfarenheter från Sprays webbhotelltjänst


Efter en hel del sökande och experimenterande är det nog lämpligt att det första inlägget handlar om det första webbhotellet som jag skaffade mig: Spray Webbhotell.

Hur det hela började

Jag måste erkänna att valet föll på Spray efter att ha läst Internet Worlds artikel: Här är Sveriges bästa webbhotell

Jag ville experimentera med en Wiki-baserad community och ville inte betala särskilt mycket för det hela. Eftersom jag var ny på området ville jag ha bra support – och Spray skulle ha det bästa – vilket de hela tiden påpekade när jag väntade i deras telefonkö… Men nu ska vi inte hoppa händelserna i förväg.

Öppna kontot

Att skapa ett konto och registrera en domän gick hur lätt som helst. Jag viste redan vilken domän jag ville ha så en kreditkort var allt som behövdes. Jag registrerade en .eu domän på fredag kväll och inom några timmar var kontot klar – det blev en privat-large paket med 3GB lagringsutrymme, 5 mysql databaser, 40GB trafik och 500 kr i GoogleAddwords för 119kr/månaden (79+moms). Fick meddelande om det per mail och var inne och lekte med Sprays kontrollpanel på nolltid.

Installation

Sprays kontrollpanel för domäner är väldigt straight forward för alla som har i alla fall någon koll på hur webben fungerar. Det är en salig kombination av statisk information (t.ex. mysql inställningar) och inställningar som användaren kan ändra på (t.ex. underdomäner). Jag ville ju skapa en testsida som inte var publik så jag skapade genast en underdomän.

Jag hade också redan bestämt att jag ville testa och köra TikiWiki (betaversionen av 2.0 an) så jag laddade ner zip filen packade upp den och kastade upp den på underdomänen med ftp. Att installera TikiWiki gick utan några problem och innom några timmar från att ha skapat konto med Spray hade jag en fungerande sajt.

Kontrollpanelen

Som jag sade redan är Sprays kontrollpanel en salig blandning av en massa info. Det är väldigt lätt att uppgradera sitt konto eller att bara köpa till saker/tjänster som man behöver. Men faktum kvarstår att alla kontrollpaneler som jag har lekt med är väldigt röriga – Sprays inkluderat.

Som på de flesta budgetsajterna kan man väldigt enkelt skapa sin egen sida, bara man hittar rätt knapp i kontrollpanelen. Jag antar detta eftersom jag inte testade detta själv. Det går dock att installera en bunt med gratisprogram som t.ex. Joomla och WordPress (mer om Joomla längre fram), blogprogram, chattprogram m.m.

Det finns också en förenklad statistikmodul.

PHP/SQL inställningarna är väl så där. Det går att ändra lösenorden till databasen, men användarnamn och databasens namn är statiska – de går inte att ändra på och de gäller för alla databaser. En väldigt nerbantad version av myphpadmin låter användaren se innehållet i olika databaser och tabeller från kontrollpanelen men om man verkligen vill administrera databasen måste du installera myphpadmin separat (finns tillgänglig bland snabbinstallerbara programmen). Denna installation ockuperade i mitt fall 1 av de 5 databaserna jag hade att leka med. 🙁

En ganska rolig funktion (OK jag överdriver) är att kunna dela upp diskutrymmet mellan e-post, filer och databaser och det går även att schemalägga körning av egna skripter (har inte prövat det själv).

Jag körde aldrig e-post genom Spray så inga kommentarer där.

Domäninställningarna i kontrollpanelen är helt OK. Man kan skapa underdomäner (vilket av någon konstig anledning kan ta väldigt lång tid), leka med DNS-er, domänzoner, samt koppla eller peka om domäner. Jag uppskattar särskilt mycket domänportföljen där mina domäner, som jag har hos Spray, finns samlade på ett prydligt sätt. Måste också tillägga att alla mina domäner som jag har hos Spray kan väldigt lätt kontrolleras från samma användarkonto – det har väl sina nackdelar från ett säkerhetsperspektiv (och Spray har ju verkligen ingen bra track-reckord där) men enkelt och användbart är det i alla fall. De har till och med lyckats skapa enkla och framför allt begripliga funktioner för att kunna peka om en subdomän till en annan m.m. Som novis med novis-behov är jag imponerad.

FTP

Tyvärr kan jag inte uttrycka Sprays ftp support på något annat sätt än att den suger. Webb ftp-gränssnittet är fruktansvärt – trögt, kan bara ladda upp enstaka filer m.m. FileZilla tappar sessioner jämnt och även om den inte tappar sessionen så loggar den ut automatiskt efter bara någon minut. Inte allt för kul när man ska ladda upp ändringar i kod.

Support

Ja… då kommer vi till supporten. Den hade fått väldigt god kritik i InternetWorld artikeln. Min erfarenhet var lite annorlunda. Det första som störde mig var att behöva lyssna på hur InternetWorld hade utsätt Sprays support som bästa support varje gång jag väntade i telefonkön.. hm… snacka om att blåsa sin egen trumpet och öka förväntningarna.

Jag ringde självfallet en helgdag (Spray har ju telefonsupport även under helger) och fick reda på att teknikerna inte jobbar helger. Det är bara först-line-support som svarar i telefon då och de kan säkert gå in och göra lite återställningar i backuppen men om du behöver teknisk hjälp så är det bara att glömma det. Jag ställde faktiskt frågan – om min företags sajt går ner på fredag eftermiddag – innebär det att jag måste vänta till måndag morgon innan en tekniker ens kommer i närheten av den? Svaret var – ”Ja!” hm… vad ska man säga.

Jag blev dock riktigt sur när jag var tvungen att vänta över 5 dagar och skicka flera väldigt sura mail för att få svar på min fråga vilken IP-range som min utrymme på hotellet ligger på (eftersom det efter en felsökningsmarathon visade sig att om en tikiwikiinstallation skickar en förfrågan till en annan tikiwikiinstallation som ligger på en annan underdomän så funkar det inte eftersom Lycos – de som hostar Sprays webbutrymmen – kör med en väldigt spännande dynamisk IP adress lösning). Svaret från support var – det finns ingen IP range, vill jag kunna kontrollorera IP adressen ska jag skaffa mig en virtuell server hos dem… Tjena…

Support + Joomla

Sista droppen kom dock när jag skulle leka med Joomla. Joomla är en avancerad Content Management System. Det går för övrigt att installera direkt från Sprays kontrollpanel. Men naiv som jag var tänkte jag att det är väl lika bra att installera den senaste versionen – Joomla 1.5. Så jag laddade ner den, och FTP-ade upp den under en ny underdomän. Installationen hänger sig självklart. Google och felsök men inget hjälper. Mailar Spray support som återkommer med följande svar:

Det är väldigt knepigt att installera Joomla 1.5 manuellt hos oss då vi
har särskilda restriktioner när det gäller phpsäkerhet. Det jag
rekommenderar er är att avvakta med uppdateringen tills det att vi har
uppdaterat versionen på vårt webbhotell.

Suck…

Men jag ville ju leka med Joomla så jag installerade den från deras installationsgränssnitt i kontrollpanelen. Det gick ju bättre. Fast inte riktigt. Eftersom jag inte fick välja vilken databas kontrollpanelen skulle installera Joomla på så skrev den över en av mina redan använda databaser! Tack Spray! Det andra problemet var att den installerade versionen av Joomla (1.0.11) var över 800 dagar gammal (yes, du läste rätt över två år gammal).

Men äntligen så var Joomla på plats. Jag fick manuellt leta rätt på några uppdateringar och installera dem men det var det väl värt… Upptäckte dock ett litet problem. Anledningen varför 1.5-an inte kunde installeras var att Sprays system blockerar fuktionen ini_set(). Samma blockering leder till att jag inte kunde installera de Joomla tilläggen som jag ville. M.a.o. så hade jag tillgång till en myriad av utökade funktioner som jag inte kunde installera.

Och så började min resa att hitta ett annat webbhotell.

Tekniska detaljer

Enligt informationen i kontrollpanelen använder Skype (eller Lycos som ju hoastar Sprays prylar) MySQL-version 5. Jag hade inte några problem med SQL anrop till databasen från mina installerade applikationer.
Enligt kontrollpanelen så är den installerade PHP versionen 4.3.10 + 5.0.2. Hur de lyckades med att ha två versioner installerade samtidigt förblir ett mysterium i min begränsade världsuppfattning men något som jag inte lyckades göra var att ställa in vilken version som skulle köras på mina prylar.

Sammanfattad bedömning och avslutande kommentarer

Jag kan faktiskt rekommendera Spray (och har också gjort det) för dem som vill registrera en domän och skapa en enkel sida och har inga större krav på säkerhet. Dem som vill köra CMS-er eller egentillverkad php kod bör dock överväga andra alternativ eftersom Sprays system strular till det ibland. Som sagt, en prisvärdig budgetalternativ men förvänta er inte mycket från supporten eller från deras tekniska plattform. Jag har svårt att se att deras ”Business” paket är mycket bättre så länge upplägget är detsamma, men jag har inte testat på det. Och Spray erbjuder faktiskt virtuella servrar också. Kan inte uttala mig om dessa heller, men de såg lite klena ut i mina ögon…

Pluspoäng:
+Lätt att skapa konto och registrera domän
+Tillgänglig support för lätta ärenden
+Schyst kontrollpanel för standardinställningar
+Schyst funktion i kontrollpanelen för att hantera mina domännamn
+60 dagars pengarna tillbaka garanti (obeprövat)
+Domänamn ingår i 1 år i webbhotellspaket

Minuspoäng:
Supporten suger för tekniska frågor
Dålig php support (i systemet)
Dålig FTP uppkoppling
Många av de förinstallerade programpaketen är väldigt gamla versioner

Totalt: 7/10