Guld och gröna skogar (del 2) – att tänka på innan du köper fysiskt guld

När jag ringde min bank för några år sedan och frågade om man kunde köpa guld så fick tjänstekvinnan hålla sig för skratt (saldot på mitt sparkonto kittlade nog också hennes skrattreflexer) men hon förklarade vänligt att svenska banker hanterar bara guld när stora företag behöver säkerhet i väldigt stora transaktioner. Av olika anledningar så är jag inte intresserad av att köpa papper om guldinnehav utan vill kunna ha tillgång till fysiskt guld snabbt. Därför har jag bara investerat i fysiskt guld. Nedan hittar du mina lärdomar om vad man ska tänka på innan man köper fysiskt guld (OBS: spelreglerna är annorlunda om du köper guld på papper – kolla in artiklarna på Borstjänaren om du vill veta mer om det ).

  1. fundera igenom varför du vill köpa guld – är det en långsiktig investering? Hur länge vill du behålla guldet? Under vilka omständigheter kan du behöva sälja guldet? Är det verkligen fysiskt guld du vill investera i?
  2. kolla upp guldets position innan köper guld. Guldpriset går upp och ner och guldet kan vara inne i en bubbla när du tänker köpa. Då är det ju ingen bra investering (inte ur ett korttidperspektiv i alla fall). På Börstjänarens hemsida kan du hitta vägledning kring när det är värt att köpa guld (se mitt tidigare inlägg).
  3. kolla alltid upp skillnaden mellan köp- och säljvärdet på guld-objektet du vill köpa. Om skillnaden är 5% innebär det att guldet måste gå upp med fem procent innan du kan sälja den för samma pris som du köpte den för. M.a.o. om ett företag säljer ett guldmynt för 10500 och köper samma mynt för 10000 så innebär det att guldvärdet måste gå upp med 5% för att du ska kunna sälja den för 10500 och få ett nollresultat. Kontentan är att skillnaden mellan köp och säljvärdet inte bör vara mer än 10% och att du alltid förlorar några procent när du handlar med fysiskt guld
  4. tänk på att världspriset för guld räknas i dollar men att du förmodligen kommer att köpa guldet i svenska kronor så du måste ta hänsyn till valutasvängningarna. T.ex. i juni 2010 kostade 1 uns guld 1200 USD, dvs. 10000 SEK. I dagsläget (dec 2010) kostar guldet 1400 USD men bara 9800 SEK– dollarn har ju försvagats något enormt under dessa månader.
  5. köp inte samlarmynt om du inte ska sitta på myntet i minst 10 år. Du betalar mer, och om du behöver paniksälja myntet så kommer sannolikt bara myntets guldvärde att räknas. Guld är i stor utsträckning en spekulationsvara. Om du köper investeringsmynt spekulerar du på guldets värde plus samlarvärdet. Kontentan: köp väletablerad guldinvesteringsmynt eller tackor
  6. köp inte smycken som investering. De är fina och allt, men deras guldinnehåll är lägre och du betalar extra för själva hantverket. När du sedan skall sälja smycket så kommer du inte få igen den extra kostnaden för hantverket utan du får bara värdet av själva guldet.
  7. tänk på konsekvenserna av att sälja guld – om du köper en 100g tacka så får du ett bättre pris än om du köper 3st 1uns mynt. MEN om du behöver sälja, så måste du sälja helat tackan – även om du kanske bara behöver en tredjedel av värdet i kontanter. Så det kan vara värt att ha några mynt som du kan sälja av om du behöver snabba cash.
  8. var ska du förvara ditt guld? Om du är paranoid bör du tänka på konsekvensen av att ha guldet i ett bankfack om/när banken går i konkurs. Tror du verkligen att du kommer att kunna kräva tillgång till innehållet av ditt fack från konkursboet?
  9. du kan inte köpa/sälja guld anonymt. Jag har ingen koll på de olika regleringarna på området men jag har för mig att säljarna alltid tagit leg på mig när jag köpt fysiskt guld. När du säljer guld och får pengarna instoppade på bankkontot så måste säljaren kontrollera din identitet p.g.a. olika bankregleringar. Köper du på internet så är ju din anonymitet kört direkt…

Lycka till!