Binero.se – Webbhotell

Utvärdering av och mina erfarenheter från Binero


Ja, efter alla eskapader så var det dags att avsluta kontraktet med One.com och söka efter något annat. Efter väldigt mycket jagande på internet så kom jag äntligen fram till Binero. De hade inte fått högst betyg hos InternetWorld 2007 men de verkade vara tillräckligt bra. Det roliga var att någon månad senare så gör InternetWorld sin årliga bedömning av webbhotell och Binero får högsta betyg. Dessutom så stänger Spray ner sin webbhotell och jag blir tvungen att flytta över alla mina domän och mitt val föll på Binero. Nåväl här följer min utvärdering av Binero .

Registrering

Utav alla tre leverantörer som jag har testat så har Binero den fulaste användargränssnittet. Den är absolut inte lika pedagogisk som One.com och det krävs lite läsande innan man hittar rätt. Men det märks direkt att de orienterar sig mer till användare som inte är helt nybörjare. Man får välja plattform och paket och då blir det en avvägning mellan idiotsäkerhet och valfrihet. Men att registrera sig, skapa konto, registrera domän är absolut inga problem. En väldigt härlig feature hos Binero är att man får en e-post när en ny faktura kommer och man kan betala med kortet i kontrollpanelen.

Binero utökade sitt utrymme för lagring och trafik så privatpaketet för 69kr/månad inkluderar 3GB lagring och 50 GB trafik per månad. Paketet inkluderar även 5 databaser samt obegränsat med e-postkonton och subdomäner. Och man kan själv välja om man vill ha sina prylar på en Windows eller RedHat server. M.a.o. ett paket som täcker gott och väl mina behov. (OBS: dessa är uppgifter som gäller i skrivande stund!)

Just det, och man får någon rabatt på årskostnaden om man har dem som registar när man registrerar .se domän…

Kontrollpanelen

Som i princip alla tester av Binero säger så är kontrollpanelen lagom stökig. Man loggar in och kommer till något som ser ut som en kontrollpanel men som är ”Kundcentret”. Där kan man kolla fakturor, tjänster hos Binero, betala fakturor, hantera sina webbkonton m.m.

Taktiskt nog måste man klicka på en meny för att komma till kontrollpanelen… kontrollpanelen har fått ett ansiktslyft – för att ge en bättre överblick men det är fortfarande väldigt rörigt. I första läget kan du välja bland en bunt med flikar för att få en överblick av webbkontot – ftp, databaser, epostkonton, DNS-poster m.m. Men som sagt, det är tydligt att målgruppen är inte newbies! Mycket info men lite rörigt med mycket text. Programmet Installatron är till för att hjälpa installera diverse open source program såsom joomla, mediawiki och wordpress. Programmet håller också koll på version nummer och uppdaterar automatiskt efter behov.

Fördelen är dock att det går att i princip ställa in och ändra på allt i den avancerade kontrollpanelen!!! Vill man mecka och tweaka – ja då finns det oändliga möjligheter här. Awstats håller reda på statistiken, bara man installerar den rätt. Man får en lätt överblick över databaserna och FTP kontona genom PHPmyAdmin och det finns också en inbyggd filhanterare. Loggar finns också tillgängliga (för de sista 5 dagarna verkar det som). Man kan dessutom ändra på Apache handlers, skapa egna felmeddelande sidor, hantera MIME typer och peka om sajten. Måste erkänna att ompekningen av sajter är dock lagom jobbigt. Det är framför allt komplicerat och dessutom tar det lång tid för ändringar att börja gälla, vilket leder till en olycklig kombination om man är inte 100 på vad det är man gör.

Men det absolut bästa med kontrollpanelen är backup funktionen. Med två knapptryck tar funktionen backup på ALLT!!! Subdomäner, webbsidor, FTP- och databasinställningar, databaser, rubbet! Den komprimerade filen lagras i mappen backup och kan laddas ner med FTP. Klockrent! Med samma funktion kan man självfallet återställa sitt system från backuperna. Lättare kan det inte bli!

En annan grej som är lite komplicerat men som funkar bra är om man har flera webbhotellkonton och/eller flera domäner. Man kan väldigt lätt koppla en ny domän till en existerande webbkonto och i FTP:n ladda upp filerna till just den domänen. Som sagt, funkar smidigt men det tar lite tid att vänja sig vid systemet.

E-postkonton skapas superlätt och kan dirigeras om till andra konton. Spamfiltret funkar jättebra.

Systemet

Funkar klockrent, inte ett enda problem med några av programmen jag installerade – Joomla, MediaWiki, WordPress, TikiWiki m.m. Kör med MySQL och PHP 5. Allt jag behövde. Enda störande grejen är att när man installerar ett nytt program och ska ange adressen till databasen så funkar inte ”localhost”. Man måste ange en UEL som man kan läsa ur kontrollpanelen…

Support

Äntligen! Kötiden kan vara lite lång men man kommer direkt till en person med tillräckligt stor kunskap att hantera de allra flesta tekniska frågorna. Bra attityd med rätt kunskap är det bästa supporten man kan önska sig. Det enda som tog lite tid var att flytta mina .eu domäner. Var tvungen att trakassera dem lite med det, men det var inte några problem, det tog bara längre tid än jag först trodde. Men annars löste vi mina problem på några minuter.

Binro har också en Wiki om deras system som funkar väldigt bra när man söker efter specifika grejer.

Sammanfattande bedömning och kommentarer

Jag älskar Binero ! De är inte de mest pedagogiska, de är inte de snyggaste, men de har exakt det jag vill ha. Pålitliga tjänster, kunnig supportpersonal och en konfigurerbar kontrollpanel. Jag tror inte Binero är för absoluta amatörer. Det finns bättre (och billigare) tjänster som är betydligt duktigare på att leda folk vid handen. Men kan man lite om webbhotell och webbutveckling och vill inte lägga ner hundratals kronor per månad på webbhotell så är Binero klart det bästa alternativet.

Pluspoäng

+Funktionsrik kontrollpanel
+Fantastisk backup funktion
+Suverän support
+Pålitliga system
+Val mellan windows och RedHat server
+Bra pris

Minuspoäng

-Kontrollpanelen är stökig
-Inte det finaste eller mest pedagogiska utseendet
-3GB är lite i minsta lagret när det kommer till lagringsutrymme

Totalt 9/10

One thought on “Binero.se – Webbhotell

  1. Pingback: Extratjänster nu för mindre än halva priset | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell

Comments are closed.